< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (2)
Kolovoz 2008 (3)
Lipanj 2008 (4)
Siječanj 2008 (3)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari: Da/Ne

by Adalia design

Opis bloga

Kad imam vremena podijelim s dragim ljudima dio svoje stvarnost, na svoj način... a za to uvijek ima vremena ...

Linkovi

Dnevnik.hr
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr



GRUPA STATUS

Smjernice za vjenčanje bez puno sekiracije

>>smjernice-za-vjencanje-1-dio:
"DA"
DATUM
DOGOVOR
LOKACIJA/SALA/RESTORAN/PROSTOR
>>smjernice-za-vjencanje-2-dio:
BAND/TAMBURE/MUZIKA
>>smjernice-za-vjencanje-3-dio:
CRKVA/MATIČAR
>>smjernice-za-vjencanje-4-dio/1:
DEKORACIJE-OPĆENITO
>>smjernice-za-vjencanje-4-dio/2:
DEKORACIJE - POZIVNICE, ZAHVALNICE, CVIJEĆE
>>smjernice-za-vjencanje-5-dio:
FOTOGRAF I SNIMATELJ
>>smjernice-za-vjencanje-6-dio:
DJEVOJAČKA/MOMAČKA
OKUPLJANJE GOSTIJU, DOLAZAK PO MLADU I TRADICIJA
>>smjernice-za-vjencanje-7-dio:
ODJEVANJE, FRIZURA, ŠMINKANJE

>>FINANCIJSKI PLAN VJENČANJA

petak, 08.08.2008.

Smjernice za vjenčanje ... 5. dio

Sav lijepi događaj treba i dokumentirati, pa zato su neophodni:

7. FOTOGRAF i SNIMATELJ


Mnogi pridaju izuzetnu važnost ovome. Naravno, o tome ovisi i koliko ste spremni potrošiti na iste.

Nama je fotograf bio od izuzetne važnosti, ali ne koliko zbog vrhunskih fotografa velepoznatog imena, već zbog jedne jednostavne stvari – tražili smo fotogrfa koji će znati uhvatiti spontanost pošto ni moj muž ni ja ne volimo pozirati, ai ne možemo dugo se kesiti u kameru! I naravno, ogarničen budžet. Prešli smo dosta fotografa, ali svi uradci koje smo gledali izgledali su stereotipno, mahom na isti kalup s brdo obrada i retuširanja. Po mom mišljenju sve preumjetno. Tada nam je kumin dečko predložio svoju prijateljicu koju sam već spomenula kod pozivnica. Žena ima talenta za spontanost! Nama pun pogodak! Iako je i ona vrlo prilagodljiva pa ako želimo može nam raditi obrde, retuširanja i ine stvari koje mi nismo htjeli. (ako je netko zaineresiran neka ostavi e-mail u komenare... )


Budući da nama snimka svadbe (ama baš svake koju smo vidjeli) nikad ne prenese duh svdbe, činilo nam se bacanje novaca. Ipak, htjeli smo videozapis. Tako nam je naša fotografkinja predložila čovjeka s kojim je već radila, tako smo došli do snimatelja. Vidjeli dva njegova uratka, rekli, o.k. to može poslužiti i tako se odlučili. Bitno nam je bilo da je gledivo i da nije predugačko. Da nema cukanja kamerom i da su doista bitni trenutci pokazani. I to je to.

Dakle, prema našem ukusu našli smo fotografa koji nas neće cijediti i izmoriti pred samu svadbu i snimatelja koji je ionako trebao samo uhvatiti ono bitno i lijepo. To je bio naš cilj. Sada, ako vama odgovara puno poziranja, ako u tome guštate, ako volite gledati snimke svadbi, pa će vam vaša posebno goditi vjerojatno ćete imati drugi način odabira. Ipak, preporučam da se ne pretjera u svemu tomu, jer svako pretjerivanje iscrpljuje bitnu energiju koju treba čuvati do kraja... Napomena za drage buduće ženice, ako vi volite pozirati i to hrani vaš ego nije nužno da to odgovara vašem izabraniku, zato obavezno pitajte za njegovo iskreno mišljenje prije no što odlučite bilošto, da ne budete polije razočarane slikama jer se vidi kako vaš dragi ima izmučenu facu oko nečeg što mu doista ne ide. Da ne pričam kako zbog pretpostavke bi se mogli i porječkati baš za vrijeme slikanja, a to vam ne treba.

Cijene i paketi slikanja se razlikuju od fotocentra do fotocentra. Čula sam da u novije vrijeme može doći do racije (da, ne biste vjerovali), ako ne odaberete koji foto-obrt nego nekog tko radi na crno, i možete i vi i taj dotični platiti kaznu poprilične sume. S tim nisam imala iskustva, ali nek se nađe kao vrijedna napomena.

Vrijeme kada treba obaviti slikanje... tu se ukusi i pretpostavke razlikuju. Naime, mi smo odabrali podne, prije početka okupljanja gostiju kod roditelja. To je ispalo jako dobro jer gosti nisu morali čekati dok se mi poslikamo u raznim romantičnim pozama. Ipak, idalje se puno mladenaca odlučuje za ranije okupljanje pa slikanje nakon crkve. No tu se često dogodi problem pusa u raznim bojama ruža na obrazima mladenaca budući da se obično nakon crkve čestita mladencima. Da ne pričam kako šminka mladenki više ne izgleda kako bi trebala, što često uzrokuje prilične frustracije ženskog roda, dakle, i kuma i djeveruša. Pozitivna stvar fotkanja prije dolaska svih gostiju je bio „bijeg u idilu“. Naime, to što smo se mi našli ranije i tih sat-dva potrošili na šetkanje i ljubakanje i pogledavanje u predivnoj prirodi nama je bio kao ispušni ventil na svu nervozu koja se nakupila oko nas. Ne biste vjerovali koliko su starci u stanju paničariti dok ste vi potpuno mirni... i onda vas naživciraju oni i tako dobro dođe odmak kako bi se sačuvao mir. Za slikanje prije cijele ceremonije napomena: ne zaboraviti staviti prstenje i kiticu za mladoženju, te mladenki buket.

Ako iz bilokojeg razloga vam nije praktično slikanje prije ceremonije i morate to ukomponirati u ceremoniju možda je dobra ideja slikanje prije crkve zbog onih poljubaca na obraščićima... U svakom slučaju preporučam da u slučaju takvog čekanja goste opskrbite s dovoljno hrane, pića i zabave. Kako vam gosti ne bi umrli od dosade. (Što smo suprug i ja doživjeli na jednoj svadbi, naime, u pol sata nestala je sva hrana i piće, a muzika je već bila raspuštena, a onda je slijedilo čekanje još 2 sata!). A to iziskuje dodatan trošak – napomena za one koji ne mogu pretjerano platiti cijelu ceremoniju.

Kod snimanja vam ne mogu dati neki poseban savjet budući da je taj dio nama skroz besmislen... nismo nikada vidjeli gušta u tim snimkama... možda se s vremenom nešto promijeni. Ja cijenim snimatelje koji se dobro uklope u cijelu gužvu, a uspiju sve zabilježiti. Ne volim nametljive kamere koje se unose u lice i kvare cijelu zabavu. Tada se treba prihvatiti činjenica da neće sve biti pokrveno i da će neki dijelovi biti vjerojatno nezanilježeni (kao što je meni ples s mojim bratom jer smo ispali iza leđa kameri).

Ipak, ljudi se razlikuju tako i ukusi. Naši prijatelji su imali dvije kamere koje su stalno negdje bile uključene i moram priznati da su uspjele na iritirati goste te mnogi zato nisu išli plesati. Mladenci pak su bili skroz zadovoljni i presretni okruženjem kamera i fotografa, a po meni... to je možda i bitnije jer je to njima puno značilo. Svadba je i takva (iako meni malo previše kamera) izgledala predivno jer su mladenci bili zadovoljni i uživali!



Ukratko, dakle, na što obratiti pozornost:
1. fotograf
2. mjesto za slikanje mladenaca (u zatvorenom i/ili na otvorenom – prognoza vremena!)
3. mjesto za slikanje s drugim gostima (da li uopće to imati)
4. broj i format fotografija, sa i bez obrada i retuširanja
5. snimatelj(i)
6. duljina snimke
7. kvaliteta snimke
8. specifičnosti osobne prirode mladenaca = posebni zahtjevi


Image and video hosting by TinyPic

- 12:40 - Komentari (4) - Printaj - #


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.