< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (2)
Kolovoz 2008 (3)
Lipanj 2008 (4)
Siječanj 2008 (3)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari: Da/Ne

by Adalia design

Opis bloga

Kad imam vremena podijelim s dragim ljudima dio svoje stvarnost, na svoj način... a za to uvijek ima vremena ...

Linkovi

Dnevnik.hr
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr



GRUPA STATUS

Smjernice za vjenčanje bez puno sekiracije

>>smjernice-za-vjencanje-1-dio:
"DA"
DATUM
DOGOVOR
LOKACIJA/SALA/RESTORAN/PROSTOR
>>smjernice-za-vjencanje-2-dio:
BAND/TAMBURE/MUZIKA
>>smjernice-za-vjencanje-3-dio:
CRKVA/MATIČAR
>>smjernice-za-vjencanje-4-dio/1:
DEKORACIJE-OPĆENITO
>>smjernice-za-vjencanje-4-dio/2:
DEKORACIJE - POZIVNICE, ZAHVALNICE, CVIJEĆE
>>smjernice-za-vjencanje-5-dio:
FOTOGRAF I SNIMATELJ
>>smjernice-za-vjencanje-6-dio:
DJEVOJAČKA/MOMAČKA
OKUPLJANJE GOSTIJU, DOLAZAK PO MLADU I TRADICIJA
>>smjernice-za-vjencanje-7-dio:
ODJEVANJE, FRIZURA, ŠMINKANJE

>>FINANCIJSKI PLAN VJENČANJA

petak, 08.08.2008.

Smjernice za vjenčanje ... 6. dio

8. DJEVOJAČKA/MOMČKA

Više je opcija. No morate se dogovoriti. Mladenci i kumovi, te ako ih ima družice (djeveruše) i družaci. Da li uopće ulaziti u taj trošak, jer takve fešte sigurno su trošak. Tko snosi troškove (ja moju kumu nisam htjela opterećivati s tim financijskim bremenom znajuć u kakvom je financijskom stanju), i da li se možda dijele troškovi (ako je dosta družica i družaka). Drugo, što moraju porazgovarati unutar para mladenci, da li žele tu feštu provest odvojeno ili skupa. Dakle, da li se klasično dijele cure-dečki ili zajednička fešta svih maldih. Tu dolazi ne rjetko da bi jedno odvojeno drugi zajedno. Razgovarajte. Ne pretpostavljajte! Isto tako, manje stresa nosi ako bilotko pruži neki kompromis nego da se svađate oko nečega što niti nije još svadba. A i kad napravi netko taj kompromis neka ga ne stavlja poslije ovom drugome na nos. Na kraju krjeva svadba bi trebala biti prava zajednička fešta za mlade i stare, muške i ženske... ovo je samo uvod... (barem si ja tako to predstravljam).

Image and video hosting by TinyPic

Ovako je bilo kod nas...
Budući da se suprug i ja najbolje zabavljamo u zajedničkom društvu jako nam je teško bilo zamisliti da tu feštu pred svadbu slavimo odvojeno. I jednom od nas. Tako da smo umjesto djevojačke, odnosno momačke organizirali „kumovačku“. Da bude točnije, znajuć da smo svi ili studenti ili friško zaposleni i da nam prihodi nisu veliki (kako ni nama tako niti kumovima) nismo ni mislili raditi takav tip fešte. No, budući da su kumovi inzistirali na fešti, prihvatili smo samo ako fešta bude malena i mješovita, dakle za nas 6. Kumovi su se pobrinuli oko svega i mi smo došli samo na zabavu! I predivno se zabavili i to do ranih jutarnjih sati. Kasnije su muški dio ekipe priznali da nisu mislili da se može tako dobro zabaviti u tako malenom društvu i to do ranih jutarnjih sati! (Ah, muški! To dokazuje koliko se na momačkima zapravo samo dobro napiju i ničeg ne sjećaju! ;) )

Što bi se trebalo uklopiti u raspored jedne djevojeačke ili momačke, stavrno ne znam; mislim da je prije svega ili stvar dogovora ili stvar iznenađenja koje kumovi žele napraviti (sa ili bez družica/družaka) mladencima... Moje iskustvo je kako je gore navedeno i ne bih ga mijenjala za ne znam kakve fešte.

Već kad sam kod djevojačke/momačke, budući da sam kuma na svadbi i bit će odvojena djevojačka od momačke molim za prijedloge sadržaja i događanja na djevojačkoj. Mislim da se moja mlada neće ljutiti ako joj ponudim kakav dobar prijedlog! Zato, samo navalite!


9. OKUPLJANJE GOSTIJU, DOLAZAK PO MLADU I TRADICIJA

O ovome sam već pisala prije. Sve zavisi kako se dogovorite sa svojim roditeljima. Isto tako s njima morate dogovorit o čijem to trošku ide. Kako mi to nismo htjeli, dogovor je bio da će to obaviti roditelji sami. Ipak, nije se pokazalo kao najbolja ideja. Bilo zbog velike razlike u dekoracijama od kuće do kuće, bilo zbog manjka prostora kod mojih za svu silinu gostiju, te također skučeni vremenski period za „dolazak po mladu“.



Tu se sad pojavljuju mnogi tradicionalni običaji. Od rezanja balvana, palćanja ulaza kroz kolna vrata, prodaja mlade, podvala lažne mlade, bacanja jabuke preko krova... ima toga još. Ako ste vrhunski komičari i takve vam stvari pružaju zadovoljstvo i zabavu zašto ne. Može izgledati zabavno gostima, a i vama kao dobra zafrkancija. Ako, pak samo nekome stvara nervozu i nelagodu ne smije se na tome inzistirati. Moj muž i ja smo oko toga bili složni: ne dolazi u obzir. Upozorili sve članove u obitelji i svi su se složili da će radje održati to na nekoj visini, malo otmjenosti i profinjenosti nego pribjeći svim karikama tradicije pa da nama bude neugodno. Jedna svadba na kojoj smo bili je imala puno odlika tradicije i sve je bilo zapakirano u malo krutu notu... mladenci su se slabo zabavili, a ni gosti nisu baš uživali... na drugoj pak je bilo sve pod okriljem ugodne zabave i sve se tradicionalne stavri se događale s toliko spontanosti da smo se naprosto oduševili! Dakle, ne treba u startu odbaciti tradiciju, moguće da će dobro ispasti, ako se u tome dobro i sami snalazite. No, sumnjate li da će vam uspjeti takav tip zabave, bolje je preskočiti nego se obrukati.

Sad kad ste odlučili da se gosti okupljaju kod roditelja i sve ste dobro organizirali dekorativno i prehrambeno, morate nekog zadužiti za muziku. Kod mladoženje je lako, dolazi bend i on diže atmosferu. Problem nastaje kod roditelja mladenke i vjerujte mi, bez žive glazbe stavrno je teško dignuti atmosferu. Opskrbite se dobrom glazbom koja će biti vesela i zadužite nekoga da se bavi muzikom i naravno nekoga tko će se baviti gostima.

Što se posluživanja tiče imate više mogućnosti. Dok je nekima lakše posluživati i posjesti gosta za stolove, drugima je lakše napraviti švedski stol. Također ovdje uskače u pomoć i catering. Različiti restorani nude različite pogodnosti u smislu cateringa. Neki uključuju i konobare (koji obično ekstra košatju, pa se u troškovima i to treba računati). Neki nude i piće, neki ne, neki će posluživati samo pod uvjetom da je sva hrana i piće iz njihovog restorana. Neki se pak prilagode i nekim posebnim zahtjevima. Isto kao i kod sale potrebno je to sve pitati.



- 13:02 - Komentari (1) - Printaj - #


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.